top of page

Hoe je gewoontes je toekomst creëren.

Bijgewerkt op: 12 jun. 2022

Gewoontes zijn beslissingen die je neemt en acties die je elke dag uitvoert. Volgens onderzoekers zijn gewoontes goed voor ongeveer 40 procent van ons gedrag. Zelfs de kleinste gedragingen zijn het resultaat van geïnternaliseerde gedachten en acties die onbewust een patroon werden door herhaling.

Hoe je leven er vandaag uitziet, is in wezen het resultaat van je gewoonten.Mensen beslissen niet over hun toekomst, ze beslissen over hun gewoontes en hun gewoontes bepalen hun toekomst. F.M. AlexanderWat je herhaaldelijk doet, vormt je uiteindelijk tot de persoon die je bent, de dingen die je gelooft en de persoonlijkheid die je portretteert.

Alles begint met gezonde gewoontes. Wanneer je leert om je gewoontes te veranderen, kun je je leven transformeren.


Waarom is het zo moeilijk om gewoontes te veranderen?


Omdat de neurologische paden die zijn vastgelegd als gevolg van de gewoontes die we opbouwen nooit worden verwijderd. Die paden zijn er altijd voor het geval we ze opnieuw nodig hebben. Ze helpen ons bijvoorbeeld bij de vele eenvoudige en automatische dagelijkse taken die we doen, zoals wandelen, praten, lopen en eten. We hoeven niet te stoppen en na te denken over hoe we moeten eten of lopen, het gaat vanzelf. Je gewoontes blijven dus ergens in je systeem hangen.


Hoe gewoontes te veranderen?


Wanneer je een gewoonte creëert, creëren je hersenen nieuwe neurologische paden waardoor je die gewoontes gemakkelijker kunt toepassen. De beste manier om je slechte gewoontes te veranderen, is door te beginnen met jezelf te observeren, je bewust te worden van je repetitieve gedachten en acties, aan zelfreflectie doen, het gedrag te identificeren en beetje bij beetje veranderingen aan te brengen.


- Neem je verantwoordelijkheid en kijk naar de excuses die je maakt.

- Stel haalbare doelen zoals beginnen met 1 klein ding dat je wil veranderen.

- Wees mild voor jezelf, te veel zelfkritiek en zelfoordeel zullen je demotiveren en het alleen maar moeilijker maken.

- Wees nieuwsgierig naar waarom je de gewoonte hebt. Deze vragen kunnen je helpen meer duidelijkheid te krijgen:

  • Wanneer begon de gewoonte, of wanneer herinner je je voor het eerst dat je het deed? Is het in de loop van de tijd veranderd?

  • Wanneer en waar komt je gewoonte meestal naar boven?

  • Hoe voel je je als de gewoonte opduikt?

  • Heeft je gedrag invloed op andere mensen of facetten van je leven?

  • Wat doet de gewoonte met je?

  • Hoe gelukkig (of ongelukkig) ben je als gevolg van je gewoonte, of wat zijn de voordelen?Het kan je 20 dagen kosten om een nieuwe gewoonte te creëren, maar die gewoonte kan je leven de komende 20 jaar veranderen.


Alles wat je nu verandert, zal van invloed zijn op je toekomst. Er is geen verkeerde stap. Het proberen en falen is een proces van het ten goede veranderen van je gewoontes. En het kan zo moeilijk zijn. Probeer trouw te blijven aan jezelf. Langzaam maar zeker zal je een gezonde verandering merken in de kwaliteit van leven.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page