top of page

Wat zijn emotionele triggers?

Bijgewerkt op: 11 mei 2022


Wanneer iets een oncomfortabele emotionele reactie opwekt in onszelf, spreken we van een emotionele trigger. Enkele voorbeelden:

  • De angst die je voelt als je over een onzekere toekomst denkt

  • De vervreemding die je voelt wanneer je niet gehoord of gezien wordt

  • De pijn die je voelt wanneer je afgewezen wordt

  • De schaamte die je voelt wanneer je faalt in iets

  • De frustratie die je voelt wanneer je je mis begrepen voelt

  • Het schuldgevoel die je hebt wanneer je een grens zet


Emotionele triggers ontstaan als gevolg van negatieve ervaringen die je eerder in je leven hebt gehad. Wanneer we in een positie komen die lijkt op die negatieve ervaring, worden sterke emoties opgewekt, en onze reflexmatige reactie kan leiden tot emotionele uitbarstingen, paniek, of 'bevriezen'.


Als je daar niets aan doet, zullen ze je blijven achtervolgen en beheersen.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn waarop je die triggers aan kunt pakken en je negatieve reacties erop te verminderen. Probeer je triggers te identificeren door op te merken wat er verandert in je lichaam (je ademhaling, hartslag, temperatuur, beven) De trigger is meestal het resultaat van een soort van bedreiging die je voelt. Wanneer je bewust bent van de trigger, kan je beginnen met er anders op te reageren.


Mensen triggeren je niet. Ze triggeren je trigger. Je bent niet je trigger. Je wordt geraakt door je getriggerde reactie. Je trigger wijst meestal op iets waar er heling nodig is. Je bent verantwoordelijk voor je triggers en healing.


Wil je graag meer weten over je triggers en op zoek gaan van waar ze komen zodat je er anders kan op reageren en mee omgaan?

Lees hier meer over hoe ik je hierin kan ondersteunen:45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page