top of page

8 Tips om nee zeggen makkelijker te maken1. Leren het schuldgevoel doorvoelen.

Als 'nee' zeggen nieuw voor je is, moet je je op je gemak leren voelen met het idee dat je je in het begin schuldig gaat voelen. Het schuldgevoel er laten zijn en toch nee zeggen. Wanneer het schuldgevoel komt, erken het dan voorzichtig zoals het is en ga verder met wat je aan het doen was.


2. Haal de druk eraf.

Het kan helpen om jezelf eraan te herinneren dat we de neiging hebben om de negatieve reactie die we zullen ontvangen als we nee zeggen te overschatten. Deze percepties zijn uiteindelijk misvattingen. Waarschijnlijker is dat je zult merken dat mensen eigenlijk dankbaar zijn voor je duidelijkheid en eerlijkheid. En als ze niet bereid zijn om je grenzen te respecteren, dan zijn ze je tijd en energie sowieso niet waard.


3. Begrijp dat het kiezen voor je prioriteiten je niet onbeleefd, onachtzaam of een slecht persoon maakt.

Het zal je respect van hen en voor jezelf opleveren. Terwijl je 'nee' zegt, kun je tegelijkertijd grenzen stellen en vrijgevig zijn. Probeer de persoon die je benaderde te helpen door een alternatief of een later tijdstip aan te bieden.


4. Bedenk voor jezelf wat je prioriteiten zijn, en waar je tijd en energie in wil steken.

Dit zal je helpen om objectief naar het verzoek te kijken en op een positieve manier te antwoorden. Het creëert ook ruimte om te vragen naar wat je wil en uit te drukken wat je nodig hebt.


5. Gebruik een kalme maar assertieve stem om nee te zeggen.

Geef je volledige aandacht aan de persoon, wees respectvol en spreek met mededogen.


6. Wees overtuigd en zelfverzekerd over je antwoord.

Zeg ja tegen dingen waar je van overtuigd bent en die binnen je mogelijkheden liggen. Als je nee zegt, onthoud dan waarom je nee zegt, blijf erbij, geef er niet teveel uitleg over. Door het kort en eenvoudig te houden, wordt het gemakkelijker nee te zeggen. Je bent niemand iets verschuldigd. Eer jezelf.


7. Vind het ok om bepaalde dingen te missen.

We zeggen allemaal 'ja' uit angst om buitengesloten te worden. Zorg er echter voor dat je nadenkt voordat je je verbindt. Herzie je prioriteiten, je energie en evalueer hoe deze ervaring je leven ten goede zal komen. Als het het niet waard is, laat het dan los.


8. Wees je ervan bewust dat het leren om nee te zeggen oefening vergt.

Nee zeggen kan angst en ongemak veroorzaken en dus proberen je hersenen terug te schakelen naar het korte termijn comfort van ja zeggen. Blijf oefenen als je het zeggen van nee een deel van je persoonlijkheid wil maken. Verbind je bij elke ademhaling ertoe om een beetje minder te doen van wat je niet wil doen en een beetje meer van wat je wel wil doen.Hieronder staan enkele ideeën om "nee" te zeggen met respect en authenticiteit.


• "Dit is geen goed moment, want ik zit ergens middenin. Kunnen we een ander moment vinden?"

• "Ik zal deze keer niet kunnen komen".

• "Dat klinkt geweldig, maar ik heb het druk".

• "Laat me er eerst over nadenken en ik neem contact met je op."

• "Ik beantwoord geen e-mails buiten werktijd".

• "Bedankt dat je aan me denkt, maar deze ga ik passen".

• "Ik ben niet de beste persoon om hierbij te helpen. Waarom probeer je X niet?"

• "Ik kan me hier niet aan verbinden omdat ik op dit moment andere prioriteiten heb."Dus wat maakt dat je ja zegt als je alleen maar nee wilt zeggen? Laten we dit gesprek meenemen naar de opmerkingen hieronder, want ik zou graag willen weten hoe je met deze dingen omgaat.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page